Ransomware skaber problemer for flere i lokalområdet

Det er brand ærgeligt at miste sine billeder, dokumenter og andet pga. virus eller det der er endnu værre – ransomware.

Hvad er ransomware:

Ransom betyder løsesum og det der kan ske er at der køres et lille program (fra en hacker) på din computer. Programmet krypterer alle dine filer med en nøgle (kode) som du ikke kender.

Det betyder at du ikke har adgang til dine filer mere, måske lige på nær en enkelt fil, hvor der står du skal betale penge eller bitcoins ind på en konto, for efterfølgende at modtage koden til at låse dine filer op.

computer-taget-til-fange

Det kan som regel ikke betale sig at overføre penge og Vores IT afdeling anbefaler på det kraftigste IKKE at overføre penge til nogen.

Typisk modtages en fil i pakket fil (zip fil) i en e-mail. Denne fil kopierer sig selv til harddisken, og går i gang med at låse og kryptere filer og andre dokumenter.

mail-ransomware

Hvis dine data er vigtige kan Vores IT afdeling højst sandsynligt hjælpe dig. Der findes nemlig en del tekniske værktøjer, som kan genskabe filer fra en tidligere tilstand og nogle antivirus leverandører indsamler sågar krypteringsnøgler fra kendte ransomware vira, som man efterfølgende kan prøve at køre igennem sine filer.

Det første man kan prøve er at bringe sin Windows tilbage i tiden vha. System Restore, men det er ikke altid dette er nok. Det bedste råd vil derfor være at kontakte en professionel, hvis man ønsker sine filer igen.

vigtig-information-ransomware-fjernes

Sådan kan beskeden se ud på din skærm!

Hvordan undgår jeg ransomware:

Ransomware og andre vira kan komme fra emails eller filer på internettet og kan ofte være svært at få øje på. Ikke mindst fordi hackerne bliver bedre og bedre til at efterligne standard mails fra banker og offentlige instanser. Derfor kan det efterhånden være svært at se om en mail kommer fra f.eks. en hacker og ikke fra Post Danmark. Der er dog ofte stavefejl og andre småfejl i hackernes emails og beskeder på computeren, mens man surfer på nettet, men de bliver bedre og bedre til at efterligne. Så pas på!

En hovedregel kan være at man ikke åbner dokumenter eller links, som man ikke på forhånd forventer at få. Det kan dog være svært at overholde, men er man i tvivl så lad hellere være. Det ville være så ærgerligt hvis man fik en virus eller som det i øjeblikket er tilfældet taget sine filer ”til fange”, kun for at hackere kan forlange en løsesum.

Hvad gør jeg, hvis jeg er blevet ramt.

Hvis du har problemer med at tilgå dine dokumenter, kan det være fordi dine dokumenter er blevet krypteret af hackere. Det er ikke altid man opdager det, før det er for sent. Hvis uheldet er ude, så er der stadig tekniske muligheder der gør, at tabte filer kan genskabes. Så inden du går helt i panik, så tag at ringe til Vores IT afdeling på 2725 1161. Det koster ikke noget at få et godt råd og det jo være, vi kunne hjæpe dig til at få dine data trukket ud igen.

ransomware-grafik

Fjern ransomware

Ring til os, hvis du pludselig mister adgangen til dine dokumenter. Det koster gratis at få et godt råd og er det ikke nok, kan vi finde ud af hvordan vi sammen kan løse udfordringen.doctorpc

Kontakt Vores IT afdeling nu på telefon 2725 1161

Jeg kan garantere dig for at de kunder vi har hjulpet er glade i dag 🙂

Læs TI GODE RÅD TIL AT UNDGÅ HACKERE PÅ DIN HJEMMESIDE her

Læs BLIV FRI FOR MALWARE OG VIRUS PÅ DIN PC HELT GRATIS her