Amerikanske energimyndigheder undersøger i øjeblikket sikkerhedsrisici forbundet med kinesiskproducerede solcelleinvertere og batterier, efter at eksperter har opdaget uoplyste kommunikationsenheder i nogle af disse enheder. Disse komponenter, som er afgørende for vedvarende energiinfrastruktur, kan potentielt tillade uautoriseret fjernadgang og udgør dermed en trussel mod elnettet.
Solcelleinvertere, primært fremstillet i Kina, anvendes globalt til at forbinde solpaneler og vindmøller til elnettet. De findes også i batterier, varmepumper og opladere til elbiler. Mens disse enheder er designet til at tillade fjernadgang for opdateringer og vedligeholdelse, installerer forsyningsselskaber typisk firewalls for at forhindre direkte kommunikation tilbage til Kina.
Dog har amerikanske eksperter, der undersøger udstyr tilsluttet elnettet for sikkerhedsproblemer, fundet uoplyste kommunikationsenheder, herunder mobilradioer, i nogle kinesiske solcelleinvertere. Over de seneste ni måneder er lignende uoplyste enheder også blevet fundet i batterier fra flere kinesiske leverandører.
Disse skjulte komponenter giver ekstra, uoplyste kommunikationskanaler, som potentielt kan omgå firewalls og tillade fjernstyring, hvilket kan have katastrofale konsekvenser for elnettet. En tidligere direktør for den amerikanske nationale sikkerhedsagentur, Mike Rogers, udtaler, at Kina muligvis ser en værdi i at placere elementer af kritisk infrastruktur i fare for ødelæggelse eller forstyrrelse.
De amerikanske myndigheder har endnu ikke offentligt anerkendt disse fund. Energiministeriet oplyser dog, at de løbende vurderer risici forbundet med nye teknologier og arbejder på at forbedre gennemsigtigheden i produktfunktioner gennem tiltag som “Software Bill of Materials”.
I takt med stigende spændinger mellem USA og Kina genovervejer flere lande Kinas rolle i strategisk infrastruktur på grund af bekymringer om potentielle sikkerhedssårbarheder. I februar introducerede to amerikanske senatorer en lovgivning, der forbyder Department of Homeland Security at købe batterier fra visse kinesiske virksomheder fra oktober 2027. Nogle forsyningsselskaber, herunder Florida Power & Light Company, forsøger at minimere brugen af kinesiske invertere ved at finde alternative leverandører.
Huawei er verdens største leverandør af invertere med 29% af de globale leverancer i 2022, efterfulgt af kinesiske virksomheder som Sungrow og Ginlong Solis. Nogle europæiske solenergiudviklere undgår dog Huawei-invertere på grund af mærkets tilknytning til sikkerhedsrisici
Andre lande, såsom Litauen og Estland, anerkender truslerne mod energisikkerheden. Litauen har vedtaget en lov, der blokerer for fjernadgang til sol-, vind- og batterianlæg over 100 kilowatt, hvilket i praksis begrænser brugen af kinesiske invertere. Estlands efterretningstjeneste advarer om, at landet kan være i fare for afpresning fra Kina, hvis det ikke forbyder kinesisk teknologi i kritiske dele af økonomien.
Denne udvikling understreger behovet for øget opmærksomhed på sikkerheden i vedvarende energiinfrastruktur og nødvendigheden af at reducere afhængigheden af udenlandske teknologier, der potentielt kan kompromittere energisystemernes integritet.
Kilde: Reuters